Luukku 18 - Jouluinen leipä
Olen jo monena vuonna halunnut kokeilla tehdä itse leipää joulupöytään, mutta jostain syystä en ole saanut aikaiseksi. Löysin k-ruoka sivustolta reseptin puolukkavuoka leivästä.
Leivän teko aloitetaan juuresta. Kädenlämpöinen maito sekoitetaan hiivan ja ruisjauhojen joukkoon.
Leivän juuri kannattaa pitää lämpimässä paikassa ja nostattaa kaksin kertaiseksi. Kaikista paras juuri tulisi jos nostattaisi taikinaa
yön yli.
Lisäsin loput aineet taikinaan ja vähän kuivattua karpaloa.
Sen jälkeen laitoin leivän vuokaan ja lämpimään paikkaan kohoamaan.
Pistelin reikiä, että ilma kiertää joka puolelta ja leipä kypsyy. Jälkeenpäin kun ajattelee,niin niitä reikiä ei olisi tarvinnut olla noin paljoo.
Paistoin leipää 175 asteessa noin 40min.
Tämä oli mun ensimmäinen leipä kotona, niin olen ihan tyytyväinen. Vaikkakin se vähän repesi uunissa. Syynä taisi olla liian vähän kohotusta tai uunin lämpötila.
Tästä leivästä tuli todella hyvän makuinen ja ehdottomasti menee joulupöytään.
Seuraavalla kerralla lisään joukkoon vielä pähkinää ja teen juuren päivää aikaisemmin.
-Riina
Kommentit
Lähetä kommentti